Perfekt Pan pizza till helgen

Jag saknar goda amerikanska pizzor, men tyvärr har vi ingen Pizza Hut här i Gävle. Den här Pan pizzan är supergod och frasig. Vi blev riktigt överraskade. Receptet är från serious eats och där finns det mer bildinstruktioner. Jag har översatt receptet så gott som det går. Låt degen jäsa över natten och dagen efter har du jättegoda pizzor. Receptet ger 2 st pizzor.

20130121-pan-pizza-lab-recipe-14

Botten

  • 400 gram vetemjöl (ca 6 dl)
  • 10 gram (ca 2 teskedar) flingsalt, plus mer för strö över
  • 4 gram (ca 1/2 tesked) torrjäst
  • 275 gram (ca 2,8 dl) vatten
  • 8 gram (ca 2 teskedar) extra-virgin olivolja, plus mer att smörja in pannan med och ringla över

New York-style pizza sås (räcker till 2-4 pizzor)

  • 1 burk (ca 800 gram) hela skalade tomater
  • 1 matsked extra Virgin olivolja
  • 1 matsked osaltat smör
  • 2 medelstora vitlöksklyftor, riven (ca 2 teskedar)
  • 1 tesked torkad oregano
  • en nypa chiliflingor
  • stor nypa flingsalt
  • 2 kvistar färsk basilika (med blad)
  • 1 medelstor gul lök, skalad och delad på mitten
  • 1 tesked socker

Topping

  • 3,5 dl New York-style pizza sås (eller annan pizza sås)
  • 340 gram riven mozzarellaost (inte färsk mozzarella för det blir för vattnigt)
  • Toppa med valfria tillbehör
  • En handfull små färska basilikablad (valfritt)
  • 57 gram riven parmesan eller Pecorino Romano-ost (valfritt)

TILLAGNING

Börja med degen

  1. Blanda mjöl, salt, jäst, vatten och olja i en stor skål (bör vara minst 4 till 6 gånger degstorleken för att ha plats för att jäsa). Blanda väl, degen ska vara kladdig eftersom degen inte ska knådas.
  2. Täck skålen tätt med plastfolie, och se till att kanterna är väl förslutna, låt vila i rumstemperatur i 8 till 24 timmar. Degen kommer att kraftigt jäsa upp i hela skålen.

Gör såsen

  1. Finkrossa tomaterna i en matberedare eller stavmixer tills den är någorlunda slät. Ställ den åt sidan.
  2. Lägg i smör och olja i medelstor kastrull på medel låg värme tills smöret har smält. Tillsätt vitlök, oregano, chiliflingor och en stor nypa flingsalt och koka under omrörning så att det inte bränns vid, ca 3 minuter. Tillsätt tomater, hela basilika kvistar (med blad), lök halvorna och socker. Låt sjuda, minska värmen om det behövs. Reducera såsen till hälften, ca 1 timme. Smaka av med salt. Låt svalna. 3,5 dl av såsen behövs till pizzan, resten kan förvaras i en tät behållare i kylskåpet, upp till 2 veckor.

Gör Pizzan

  1.  Dags att baka pizzabotten. Strö över lite mjöl på degen, Ta upp degen på en väl mjölad arbetsyta. Dela degen i två delar och forma varje till en boll genom att hålla den med väl mjölade händer och vik in degen i sig själv (och rotera) tills den blir en slät och stram boll.
  2. Häll 1 till 2 matskedar olja i två stora gjutjärnspannor (ca 25cm diameter). Vänd varje degboll i varsin panna så att den täcks av oljan. Använd handflatan för att platta ut degen i pannan, se till att oljan sprids över hela botten och kanterna av pannan. Täck ordentligt med plastfolie och låt degarna vila i rumstemperatur i två timmar. Efter en timme, sätt på ugnen på max, 275°C, så att den hinner bli ordentligt varm.
  3. Efter två timmar bör degen ha jäst ända upp till kanterna i pannan. Använd fingrarna för att trycka ut degen så att den fyller varje hörn, gör hål i bubblor som bildas. Lyft försiktigt upp kanterna för att släppa ut ev. luftbubblor, flytta runt degen tills det inte finns några luftbubblor kvar och degen är jämnt fördelat i pannan.
  4. Toppa varje pizzabotten med 1,75 dl sås ända ut till kanterna. Strö över ett lager med mozzarellaost över hela pizzan. Krydda med salt. Lägg sedan på valfria ingredienser. Ringla över lite olivolja och strö över några basilikablad (om så önskas).
  5. Stoppa pizza pannorna i ugnen och grädda tills toppen är gyllenbrun och bubblig, 12 till 15 minuter.
  6. Strö omedelbart över riven parmesan eller Pecorino Romano-ost. Använd en tunn stekspade för att kolla under pizzan om den är tillräckligt krispig, om inte, placera pannan på spisplattan och stek den 1-3 minuter på medelvärme, rotera pizzan i pannan lite då och då så att botten blir jämnt krispig. Skär varje pizza i sex bitar och servera genast.

Happy eating!

You may also like

1 comment