Whole 30 – It starts with food

Den här tjejen gjorde whole30 och tappade 15kg. Det är väldigt imponerande! Det låter omöjligt, men det är kanske lättare att bli av med gravidkilo? Men hon tränade också förstås. Jag blev nyfiken och läste boken Whole30. Vid första tanke tänkte jag ”åh nej inte en till paleo eller Lchf liknande diet” för jag tror inte på sånt. Visst är det många som har gått ner med hjälp av sån kost men kan knappt blir bra i längden. Och hur länge kan man vara utan ris, pasta och potatis? Min kropp behöver kolhydrater för att det ska funka. Jag behöver ris. :)

whole30
Whole30 handlar om kostens betydelser för hälsan; fetma och inflammationer som leder till andra allvarliga sjukdomar. Men också tillstånd som astma, allergier, eksem, och andra hudbesvär. Det förklara varför det är svårt att ge upp vissa mat. De är gjorda för att vara beroendeframkallande och goda. Problemet med dessa livsmedel är att de är superstimulerande och brist på näring och mättnad. Mat från naturen är designade för att vara näringsrika. I naturen, var dessa signaler utformade för att leda oss till värdefull näring och överlevnad.

Livsmedelsval vi väljer bör främja en hälsosam hormonell reaktion i kroppen. Kosten i Whole30 består av protein som ekologiska kött, fågel, skaldjur och ägg. Mycket grönsaker för kolhydrater och näringar. Goda fetter som kokosfett, extra virgin olivolja, ghee och djurfetter (ekologiska). När man gör Whole30 åtar man sig att äta näringsrik mat i 30 dagar. Efter 30 dagar kan man återinföra försiktigt in vissa typer av livsmedel och ser hur det påverkar ens kropp.

Jag vill prova i 30 dagar och ser hur jag mår, men vågar jag? Det är väldigt svårt att vara utan ris och pasta. Potatis är ok att äta, men är man tjock, insulinresistent eller inte så aktiv bör man helst vara utan. På deras sajt finns det en hel del information vilka mat som man bör äta eller undvika, men jag tycker att man ska läsa boken först för att förstår varför viss mat är bra eller inte för kroppen.

Image: blisstree

You may also like